March 08, 2015

Apa yang Anda Letakkan pada Kulit Anda Boleh Menjadi Lebih Berbahaya Daripada Apa Yang Anda Makan

Meletakkan bahan kimia pada kulit atau kulit kepala anda, seperti mendapatkan pewarna rambut, sebenarnya mungkin lebih buruk daripada termakan ia. Apabila anda makan sesuatu, enzim-enzim dalam air liur dan perut anda membantu untuk memecah hadamkan ia dan mengepam keluar dari badan anda. Walau bagaimanapun, apabila anda meletakkan bahan kimia pada kulit anda, ia diserap terus ke dalam aliran darah anda tanpa menapis apa-apa jenis, pergi terus ke organ anda.

Setelah bahan kimia ini mencari jalan mereka ke dalam badan anda, mereka cenderung untuk mengumpul dari masa ke masa kerana anda biasanya kekurangan enzim yang diperlukan untuk memecah-hadamkan ia. Terdapat beribu-ribu bahan kimia yang digunakan dalam produk penjagaan diri, dan pihak bertanggungjawab tidak memerlukan ujian mandatori bagi produk-produk ini sebelum dijual.

Kumpulan Kerja Alam Sekitar (EWG) menganggarkan bahawa satu daripada lima kosmetik mungkin dicemari dengan penyebab kanser. Kumpulan penyelidikan NGO ini dikenali untuk mencari hubungan antara pendedahan kimia dengan keadaan kesihatan yang buruk.

Program Alam Sekitar Bangsa-Bangsa Bersatu menganggarkan bahawa kira-kira 70,000 bahan kimia yang biasa digunakan di seluruh dunia, dengan 1,000 bahan kimia baru diperkenalkan setiap tahun. Dari semua bahan kimia yang digunakan dalam kosmetik, Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan melaporkan bahawa hampir 900 adalah toksik, dan mungkin anggaran yang terendah.

Kebanyakan racun yang sama mencemarkan alam sekitar ada pada produk didalam bilik mandi anda. Kita semua berisiko menjadi tempat pembuangan sisa toksik dari produk yang digunakan, makanan yang kita makan, dan persekitaran di mana kita hidup.