March 10, 2011

Mari Belajar Berenang

kucing pun reti berenang, korang? ; pic credit to: (link)
Cerita hari ini berkenaan mengapungkan diri dalam ari. Korang penah nak terfikir apung kan diri kat tempat kedalaman air lebih daripada tinggi korang, kalau time mandi air terjun ke sungai ke swimming pool dan sebagainya? Untuk yang pro berenang tu sure tak fikir pun. memang belasah terjun je. Ni untuk yang amateur-amateur perenang Malaysia ni. hehe. Saja la nak kongsi tip mudah ringkas tepat lagi mesra.

Cara apungkan diri dalam air ni senang je.

Cara : Masukkan kepala korang dalam air! Dan seluruh badan korang tu juga. Masukkkan kepala tau, bukannya muka je, sebab orang selalu salah anggap bila kepala diaorang dah masuk air, tapi sebenarnya baru muka je yang masuk.

Ada peraturan yang kene patuh pulak, ingat cara je boleh berkesan ke kalau tak ikut peraturan.

Peraturan:
  1. Kena tenang ketika dalam air. Ketenangan sangat penting sebab ia mengawal kadar oksigen dalam badan
  2. Percaya pada diri sendiri, jangan la takut sangat lemas, kalau lemas pun, nanti orang selamat kan la. Haha. Kalau ada orang tolong la.
Okay kepada yang baru nak cuba-cuba tu, pastikan ada orang yang boleh pantau atau pun senang citer orang yang boleh selamatkan anda kalau anda lemas.

2 comments:

budingyun said...

tak pernah try..tapi rasa cam nak cuba..

hirumi said...

cecube. tapi ikut setiap garis panduan. hehe