February 13, 2010

Valentine's Day


Siapa yang agak-agak diri dia tak tahu bila tu Valentine's Day?
Haaa...
Marilah tahu-tahu tentang Valentine's Day ini.
Kalau Bahasa Melayu namanya Hari Kekasih.
Esok lah hari kekasih tu.
14 Februari.
Hari yang sangat diperkatakan oleh couple-couple zaman sekarang ni.
Kenapa ya?
Islam benarkan ke kita menyambut Valentine's Day?
Apa itu Valentine's Day?
Siapa yang mula-mula buat Valentine's Day ni?



Saint Valentine's Day ialah nama sebenar hari kekasih ini sebelum dipendekan kepada Valentine's Day. Hari ini merupakan hari yang meraikan kasih sayang (love) dan pasangan kekasih tengah angau bercinta.
Di mana tarikh bertuah nak kata tak berapa bertuah pun boleh ni ialah pada 14 Februari setiap tahun. Nama hari ini sebenarnya diambil dari nama seorang Kristian yang bernama Valentine. Pengasas hari ini pulak nama dia, Pope Gelasius I. Orang ni ialah paderi yang agak power la zaman tu(496 Sebelum Masihi). Zaman dulu-dulu, couple-couple ni sambut hari kekasih ni dengan bagi bunga pada orang yang dicinta, mengaku perasaan cinta yang terpendam dalam hati, dan memberi kad-kad hari kekasih ni pada pasangan masing-masing. 

Tapi zaman kini, Hari Kekasih lebih digambarkan dengan simbol hati yang merah, merpati, dan gambar-gambar Cupid(konon-konon dewa cinta la) tapi kad ucapan tetap juga digunapakai sampai sekarang untuk mengatakan rasa sayang antara couple-couple ni.

Dah tahu sejarah hari kekasih ni?
Ha..
Islam melarang sekeras-kerasnya menyambut Hari Kekasih ni.
Jadi orang-orang Islam tak yah la nak sibuk-sibuk sambut hari ni.
Tambah dosa je. Dah terang-terang hari ni diasas oleh Paderi Yahudi.
Yahudi tu.. Kalau Cina ke Jepun ke boleh la pikir-pikir lagi.
Musuh Kedua Islam selepas Syaitan tau tak Yahudi tu.
Sebab lain pula, bila dah sambut hari kekasih ni.
Couple-couple mesti la nak buktikan cinta masing-masing.
Apa yang diaorang buat?
Sama-sama la kita bikin dalam fikiran.
Adakah Islam benarkan ini semua?

Islam ada cara tersendiri kalau nak buktikan cinta.
Kalau tak percaya, baca la Al-Quran. Manual hidup kat dunia ni.

p/s: Baca-baca jugak, cuba renung-renungkan apa yang aku tulis ni. :P

1 comment:

nadia said...

aku x phm la org melayu skrg yg masih menyambut valentine's day.
trg2 it VALENTINE's day.. bukan hari kite!!
nape nk mengagungkan budaye barat ni?
ade plak yg sanggup x balik cuti ni sbb nk smbut valentines dgn bf and gf masing2..
kat mane? h0tel? bagus. sian mak bapak.. ;((