November 04, 2008

IMPIAN JADI KENYATAAN




Pada tanggal 1 Oktober lalu,
satu peristiwa yg ajak menggamit perasaan sesiapa saje yg mengalaminya...
Secara x rasmi saat itu aku telah menjadi fasilitator untuk kali keduanya...
Tp kali ini telah dilatih sebanyak beberapa kali oleh Fasilitator Trainer yg bertauliah...
Kali ini banyak pengalaman yg berjaya aku dapatkannya...
Program motivasi kali ini dianjurkan oleh Angkatan Belia Islam Malaysia(ABIM) Batu Pahat..
Tak de kene mngena langsung dgn UTHM..
Cuma orang2 dalam program 2 je yg de kaitan dgn UTHM..
Student,Master Student,Pensyarah,Safety Officer,Staf...
Bertempat disekolah SBDL, Sekolah Dato Bentara Luar..
yg merupakan X skoll mak saya penah mengajar..
"perkara pertama yg sy ingin katakan ialah impian saya telah menjadi kenyataan...", ayat yg dikeluarkan oleh Pengarah Program Nadwah Islamiah ini,En Azlan bin Sharif pada postmortem terakhir program ini.
tapi "impian menjadi kenyataan" aku pula ialah tatkala aku berjaya mengaplikasikan ilmu yg aku peroleh dari Fasilitator Trainer ABIM ini.
memang dieorg semua banyak pengalaman dan ilmu. i'm admit it.
Aku jadi fasi lagi, tp dgn ilmu yg lebih banyak berbanding dulu.
impian yg mmg telah aku impikan sejak sekolah rendah.
Kali ini program motivasi ini amat berjaya bagi aku.
Hari pertama, aku berkenal2an dgn adik fasi aku.
sesi taaruf, berbekal sedikit teknik yg aku belajar ketika TOT aku berjaya menarik perhatian adik2 fasi aku.
sambil2 kenal mereka, dapat juga mereka semua gelak ketawa dgn lawak yg aku hasilkan.
Keberanian mereka bercakap dalam kumpulan mula timbul.
Mind setting pula, ada pula tambahan ahli pada kumpulan aku.
Perancangan sikit lari akibat ada yg x di taaruf kan.
tp x pe we must to do, waht we must to do.
sambil try selit2 taaruf untuk group member baru,
LDK mind setting tetap diteruskan.
Sedikit muhasabah aku berikan,
ada yg mula feeling2, sedih2, sedar diri,insaf.
main pecah2 belon yg perlu keberanian dalaman diri.
bila minda telah disetting,
LDK teknik belajar, LDK yg amat bosan bagi semua adik2 fasi.
semua suram je,"ape aku nk buat nk tarik minat dieorg balik ni", minda aku berkata.
macam2 aku buat main lompat2, lompat jauh,lompat tinggi,lompat rendah dan dekat.
pastu abg mohsin datang(fasi senior) bg gula2,
abg faizol datang (fasi senior) buat lawak2 sikit.LDK diteruskan juga dalam keadaan suram.
Ada member +an lagi sesi ni, kene taaruf lg member baru ni.
Sesi berakhir, ramai yg ckp LDK ni x berjaya.
Bagi aku, aku tetap telah turunkan ilmu teknik belajar yg aku ade sepanjang hidup aku ni pada dieorg sume, dan aku berjaya selesaikan tanggungjawab aku untuk LDK ini.
Sesi riadah pula PDK1, aku la master mind nya.
Aku pun x caya juga pada mula nya, tp akhirnya berjalan lancar dgn bantuan fasi2 yg ade.
Explorace mini, cume selesai kan task2 yg di berikan di setiap checkpoint bagi semua kumpulan.
Ada 5 checkpoint,
Check point 1- Tangan tali
Checkpoint 2- Klip terbang
Checkpoint 3- Gaya peribahasa
Checkpoint 4- Kaki kertas
Checkpoint 5- Drift klip
Checkpoint akhir yg x dirancang sedikit raging dari fasi2 senior..
haha, adik2 fasi2 yg di buli.
Kecian..
Malam pula Mastermind PDK2 kali ni Azlan Ahmad bukan pengarah program ni walaupun nama agak same tp bapa lain2.
Kali ni setiap kumpulan perlu bincangkan tajuk yg diberikan pada mereka, buat mind map
then present pada semua kumpulan lain.
Wow! sesi pendebatan bermula seiring dgn mastermind nya yg merupakan Ahli Sekreteriat Debat UTHM.
Meriah sungguh aktiviti malam 2, setiap kumpulan berdebat dgn cukup petah sekali.
X ter sangka akan sebegini meriah jadi pada malam ni.
PDK 2 habis dgn persembahan2 dan debat yg menark.
Sesi muhasabah oleh Kem Komander mmg menusuk kalbu peserta2 dari SDBL ini.
Menangis2 dieorg, sedih juga tengok 2 3 kali.. cian doeorg..
tp ade yg tingkatan5 yg agak ego, x nk nangis malah main2 lg, gurau2 yg agak keterlaluan,
lepas tu mula la sesi raging tahap power untuk pelajar yg berlagak senior ni.
sedikit terbiah disamping dieorg kene diri kekuda, sure nampak agak menyeksakan.
padan muka dieorg yg ego 2, ni la zaman sekolah2 , masih kecik la katakan.
TIDOOO...
Alamak terlepas sesi qiamulail, nasib baik ade sedikit sebnyak ajk yg menguruskan nya..
akibat penat handle explorace mini la ni.
tp x pe LDK 4 diteruskan dgn misi dan visi.
pasal cita2 impian dan mcmane yg capai impian dieorg.
LDK 5 surat keramat untuk ibubapa,
bg dieorg sedar sikit, jgn lupa ibubapa..
lebih kurang aku surat aku janji pada ibubapa la.
last2 abis juga program ni, "impian jadi kenyataan"
Alhamdulillah aku telah memberi sedikit sebanyak ilmu yg ada ni pada kumpulan aku..
Semoga berjaya untuk dieorg semua dalam exam2 dan kehidupan dieorg..
THE END

2 comments:

azlan ahmad said...

ermm... banyak btol ko nak cakap kan.. ni kalaw jumpe depan2 nie mau basah muke ak ngan air liur ko kan..?? len kali selitkan skali kertas kerje program.. baru lagi detail.. hahaha.. :P

akuadalahaku! said...

itu sekolah saye!!!!