October 30, 2008

1 bad things 2 happenin' things

1 bad things
Anak keempat dari keluarga saya masuk hospital pantai. adik saya yg baru lepas UPSR 2. lelaki. Di 'suspect' kene serang virus typot. virus ape ntah. dah 2 minggu x makan. setiap kali makan muntah. dulu berbadan besar, now sedih kalau tgk makan ape kurus nya. doakan kesihatan dia ya semua. dapat juga saya jaga dia 3 hari kt wad. skrg dah makin ok. dah boleh makan.minum.muka pon nmpak cam sihat sikit. moga2 dia sembuh cepat.

2 perkara happenin'
#johor bahru

28 haribulan ari tu.
kami pergi ke
jb.
best 2.
mcm tempat telah dijajah.
disamping penjalanan yg mengemparkan.
berserta pengalaman yang amat bermakna.
kami, saya, fizi dan lan memulakan perjalanan dari kolej kediaman perwira.
isi minyak, pam tayar, cek air.
vroom!! perlumbaan bermula.
dimulakan dgn drift diselekoh kanan pertama di ayer hitam.
dan lepas 2 mcm selekoh la.
selekoh bengkang bengkok pon ade.
sampai d jb dgn kesesakan yg agak teruk.
dah sesak konpem dah sampai jb x?
terus la menyinggah di teluk danga.
tempat ape agak2?
bunyi cam zoo je ek?
tempat rekreasi la.
parking sebelah kanan sekali kt teluk 2.
pastu berjalan sampai ke sebelah kiri sekali..
pastu patah balik ke kanan sekali.
ai bape banyak sekali da.
ni dah berkali-kali jadinya.
pastu tibe-tibe fizi pon tegur, "eh!asal tayar ko cantik ar?siap ade dawai keluar lg"
cek punye cek, rupenya tayar dah botak abis.
dawai kat dalam tayar 2 pon dah terkeluar, nasib x bocor lagi.
XPDC diteruskan dgn mencari kedai tayar.
peristiwa yg x patut dilupakan.
"kat parit raja kedai tayar bersepah-sepah, kita dah pusing2 dekat 5 6 kali x jumpa2 kedai tayar"
last cube menyasarkan diri keluar dari jb..
last2 jumpa satu kedai tayar.
tayar kat situ semua untuk kete besar2.
x de saiz tayar untuk kete kancil yg amat canggih ni.
pastu x de cara lain tukar tayar spare je la.
haha, amat ber'stail' keretaku itu apabila berspotrim kan rim besi yg berwarna hitam capok2.
dah la 2, tayar kecik plak 2.
argh lantak r, janji boleh jalan.
kami pon menebalkan lemak2 dimuka ni.
"nasib r janji datang jalan, who care"
dengan membuang masa yg banyak, terus kami gegas ke tempat yg di'tentatif'kan oleh kami sendiri.
hutan bandar(masa cari tayar dah pusing 3 kali kan sini, siap masuk parking lagi pastu kuar balik), sampai2 je semua perut lapar.
ape lagi lari pecut 50meter r cari gerai.
jumpa2 cari menu,pastu 3-3 order nasi ayam, ari je beza.
lapar punye pasal kami sampai tak perasaan rupenya ada skuad era avanza ada kat sebelah kiteorg.
dah abis makan baru sedar, tp tgk dieorg cam poyo je.
malas r tegur,lantak r..
terus la masuk hutan bandar 2,posing2 ambik pic.
macam2 ade kt hutan bandar 2, cicak gergasi,katak bulan(1st time tgk), kura-kura mema*****, kolam mandi, pengantin ambik gambar(td kt danga dah jumpa, ni jumpa lg)
selesai abis dah.
ops, lg 1 tertinggal kota sesat, kami memang ter amat2 sesat la masuk kota 2.
tak caya dtg sendiri.
"penatnya, gi mane pasni?balik jom"
memang semua kepenatan..
kata sepakat pon dicapai.
semua nk pergi minum, cari kedai2 x jumpa.
last2 jumpa angsana, argh.
parking turun, pergi mcdonald makan(minum je sebenarnya)
pusing2 sikit angsana yg agak membosankan..
menengokkan semua dah penat..
last decision, balik r..
terun la bergerak balik lalu jalan laut.
nampak lah negara singa.
pemandangan2 lain.
singgah masjid yg pada start nya dianggap istana.
ape punye dak zul 2, sengal.
ade masjid di ckp istana,alasan nya sebab nampak kereta polis kt tempat 2 dgn ada pintu gerbang besar tulis khat ape ntah.
solat... ambik2 pic..
nk kereta smbung perjalann nk balik.
lalu la danga bay.. sesi pergambaran diteruskan lagi.
parking tepi2 jalan besar, pastu semua turun ambik gambar..
memang gila dan dickp org jakun..
haha.. padahal negeri sendiri 2.. nila budak2 zaman sekarang.
pendek cerita walaupun dah panjang kami pon balik uthm..
sampai! abis! tepuk tangan! yea!

#air terjun gunung lumut
kepada member2 yg x dapat ikut 2 sori la sikit2 je.
bukan x nk jemput, nk.
tp lupa.. hahaha..
saya, lan, faiz.
dari tsn sampai perwira..
angkut sedikit sebanyak kerabat dirakyat. fizi, sidi.
gerak gi kluang.
1st2 stop kt esso.
azlan isi minyak kereta dgn guna kad je.
canggih betul zaman sekarang.
betul x lan?
lebih kirang suku jam..
dah perut sakit nk ter***** pulak.
ni sebab tak sarapan la ni.
pastu cari kedai untuk bawa makanan nk picnic nnt.
makanan kami dibayar oleh en rusydi.
wow! baik nya. ni mesti baru beli jam guess baru 2 sbb baik smcm je.
sori ye sidi..
sakit masih diperut..
stop kt petrol kiosk yg seterusnya beli air mineral, roti sebuku.
makan sekeping, ah.. kenyang sikit..
"dah bnyak kali berhenti ni, pasni x leh benti lg ni"
terus langgar jalan same seperti permukaan bulan sane.
sape yg rajin sgt x betulkan jalan ni.
belok kanan.
belok kiri.
straight.
pastu ade banner cantik tulis guna poster watercolor.
[kepada pengunjung, air terjun gunung lambak akan ditutup bagi porses baik pulih sistem perpaipan dari 1 oktober hingga 31 disember 2008]
masing cek kalender..
ari ni 30 disember, sudah! jauh2 datang tutup plak.
tnya 1 bro ni air terjun 2 buka ke x.
tau die jawab ape
"rase2nya tutup,rase2nya buka, cuba la masuk tgk sendiri"
kalau camtu baik x yah tye.
nk masuk dah la jauh lagi.
alang-alang seluk pekasam bia sampai kepangkal lengan.
masuk je r.
18minit kemudian..
terpampang besar kat pagar yg ditutup
[kepada pengunjung, air terjun gunung lambak akan ditutup bagi porses baik pulih sistem perpaipan dari 1 oktober hingga 31 disember 2008]
peh!! masing2 dah menyampah..
last2 masuk kanan sikit hutan 2, cari jelah mane2 ade sungai, mandi je lah.
nasib la baik dalam jugak ai sungai nya kalau x, ade jugak pagar kene pecah td.
maka berpicnic la kami disitu.
mula setup tempat makanan.
pastu jumpa plak lubuk tanah liat.
ape lagi masing2 meneruskan misi peperangan tanah liat.
hiak!!dush!bom!tret..tret..bam!
berenang2, ade jugak kene selam2kan.
dah sume lapar, makan!!
sedapnya makanan kat situ..
sambung main2 air, tanah liat, terjun2, kuang lentang,acara bebas..
dah semua penat..
terus la balik....
sebelum 2 singgah kt kluang parade,beli aiskrim,ronda2,balik..
abis..
da..





1 comment:

azlan ahmad said...

man ada... memang btoi la..
kalaw bayaq guna kad dapat diskaun..
ahahahahah