About

March 29, 2013

Menjadi ketua consultant SME Internship

No comments:
Semalam saya dilantik menjadi ketua untuk consultant group yang akan membantu SME Industri, Bantalkabu.com.

Saya sepatutnya hanyalah ahli consultant tersebut, tapi tak pe, saya cuba yang terbaik.
Orang lain boleh kenapa saya tidak boleh. Seorang staff di Pusat Kaunseling universiti saya, 

"Kalau awak fikir tak boleh, memang la tak boleh, cuba fikir boleh, boleh punya".

Saya boleh.

Everything start from our little mind, but its can make a big different with the right approach.

October 16, 2012

Neways (Malaysia)

No comments:
Neways

Satu syarikat yang mengeluarkan personal care products, nutritional supplements and household dengan tema "produk selamat untuk digunakan"

Sejak 25 tahun yang lalu neways telah berkembang lebih daripada 23 buah negara.


Matlamat Neways adalah untuk membantu orang memaksimumkan kesihatan dan kecantikan mereka sambil meminimumkan pendedahan mereka kepada bahan-bahan yang berbahaya. 

Dengan input dan pengawasan  Scientific Advisory Board, Neways telah menyenarai lebih 3,000 bahan-bahan kontroversi bahawa ia percaya dan harus dielakkan dalam formulasi produk.

"Dengan menggantikan produk kegunaan harian biasa dengan produk Neways dalam tiga kategori produk utama kami," menurut syarikat itu, "Semua orang boleh mengubah rumah mereka ke Rumah Neways sihat."

Neways bukan sahaja tidak  meletakkan bahan-bahan berbahaya ke dalam produk merreka, tetapi ia berusaha untuk menambah bahan-bahan yang "sihat, lembut, meningkatkan kesihatan"untuk setiap produk yang dikeluarkan.

Neways menawarkan lebih daripada 200 produk dalam tiga kategori utama: Penjagaan Peribadi, Rumah, dan Kesihatan.

October 11, 2012

Awas: Kita guna Bahan Ber-Bahaya setiap hari

No comments:

Kajian telah menunjukkan bahawa rumah adalah sumber terbesar kerosakan.


Apa-apa sahaja daripada produk semburan, sabun pencuci, air freshener, dan bahan kimia dalam produk yang kita gunakan setiap hari seperti ubat gigi, sabun, deodoran dll boleh merosakkan kesihatan kita.

Lebih 800 bahan-bahan yang telah dikenal pasti sebagai sangat bertoksik, yang lebih daripada seratus adalah sangat berbahaya dan karsinogen.

Antara bahan-bahan berbahaya yang ada didalam syampu, ubat gigi, sabun dan produk lain yang anda guna setiap hari:


Sodium Laureth Sulfate

Dijumpai dalam syampu, perapi rambut, ubat gigi, mencuci badan.

Boleh menyebabkan kerengsaan mata, kerosakan mata kekal, ruam kulit, keguguran rambut, kulit mengelupas, ulser mulut.

Menembusi kulit, merosakkan pada jantung, paru-paru, hati, otak dan berkumpul di organ-organ.

Propylene Glycol


Pelarut yang digunakan didalam barang make up,  produk penjagaan rambut, deodoran dan produk aftershave, kerana ia memberi rasa licin.

Ia merupakan bahan utama dalam  antifreeze, cecair brek fluid dan pembersih ketuhar! Tetapi masih digunakan didalam produk yang anda guna untuk muka, rambut dan diri anda.

Ia juga menyebabkan kulit rosak dan menghalang pernafasan kulit. Ia boleh menyebabkan dermatitis, keabnormalan hati dan kerosakan buah pinggang.





October 07, 2012

UTHM tak selamat

2 comments:
Dulu uthm best, selamat, tapi sekarang dah tak selamat


Kalau ikutkan pandangan saya,
Dulu-dulu zaman 2007,
first time kaki ni jejak UTHM,
masa tu pun baru je Kuittho tukar nama jadi UTHM, Februari 2007.

Saya masuk intake Julai 2007, diploma.
Zaman tu UTHM sangat tenang, lengang je.
Bawak kereta pun senang, jalan kosong,
kalau jual-jual(student selalu buat), tinggal je barang nak jual tu dgn bekas duit, sape beli letak la duit kat situ,
selamat je.
Sebab dulu memang pernah saya jual nasi lemak kat Kolej Kediaman Tun Syed Nasir.
Kereta, motor, kalau tertinggal kereta, mesti tak da ape-ape.

Tapi zaman berubah,
sekarang dah 2012,
dah akhir tahun pun, masa awal tahun duduk Kolej Kediaman Tun Dr Ismail pun,
kasut kene curi, haish, kasut futsal dah lama, pun nak curi ke, tapak dah tanggal tu, tak sempat nak gam, dah hilang.


Kesimpulan saya, UTHM dah tak selamat macam dulu.
Kereta pun dah bersepah, sesak, jem confirm hari-hari, parking lot pun penuh je.
Bila kereta moto dah banyak, makin banyak la accident.
Kan dah tak selamat tu, sekarang pantang barang tertinggal, memang dah tak da la lepas 2-3 minit
Mungkin sebab student dah tambah lebih dari 15 000, dulu zaman 2007 cuma ada sikit je.

Kampus pun makin besar, erm. Agaknya itu la kesannya bila kampus makin besar, setiap perkara kan ada pro and con. Ok, UTHM sejak 2007 sampai 2012, banyak yang berubah.